Sf lures

– custom made spinnerbaits

Tester, nya beten och bling.

Lämna en kommentar

Den art som gäckar mig mest är abborren. Med 11,2 kg på gädda och 5,2 kg på gös känner jag att jag inte behöver skämmas, men med abborren är det annorlunda. Jag har lyft flera i närheten av kilot och även gjort det klassiska ”använd detta bete- kasta så här- kasta där- veva så här- gör mothugg NU” och genom detta lyft in kilosabborrar åt andra, men själv har jag aldrig fått någon över kilot. Egentligen har jag aldrig gjort någon riktig satsning heller så jag får väl skylla mig själv. Jag tror att mete med löja är modellen i mina vatten. Dropshot och vanligt jiggfiske har också funkat bra. När jag är ute och testar mina beten är det dock spinnarna som oftast åker fram, även om jag mest lyft gäddor och småabborrar med mina ”Droppen” och ”Myror”. Vid senaste turen slog det mig att ingen av de spinnare jag hade var riktigt grundgående. Kanske kunde jag bygga en egen? Eftersom jag är av en ganska otålig natur, startade jag direkt trots att jag inte riktigt hade rätt krokar hemma. Resultatet blev två spinnare på runt 4 gram där jag slarvigt bundit de feldimensionerade krokarna med lite röd bucktail. Testfiskets tio kast gav en gäddsnipa på 1,5 kilo vilket visar att de går som de ska. Det kommer nog bli ett par till med rätt krokar och lite högre vikt.
20130715_100857

När man bygger beten är det många komponenter som är inblandade och ska funka enligt förväntningarna. De flesta delarna i mitt byggande känns tillfredställande, med en sak gäckar mig fortfarande: signaturen. Varje bete jag tillverkar signeras med ett ”Sf” på en av skedarna. Under hela den tid jag hållit på har jag sökt en penna som håller för slitage, speciellt saltvatten. Jag har pratat med kontorsvaruhus, konsthandlare och järnhandlare. Jag har funderat på lösningar som klistermärken och stämplar, och jag har testat buntvis pennor. Det som visat sig fungera bäst är textilpennor avsedda att märka barnkläder med. När jag får nys om en ny penna testas den genom att jag signerar en sked som sedan läggs i ett glas med vatten som håller en salthalt som ungefär motsvarar bräckt vatten. Där får skeden ligga i ungefär ett dygn och sedan läggs den på tork. När skeden torkat har det bildats små saltavlagringar och då är det läge att börja gnugga. I testet nedan kan man se att av de fyra pennor jag senast jämförde, höll ”Penol” bäst. Den är dock lite för tjock i stiftet och därför fortsätter jag med tvåan ”PoP” (Polarn och Pyrets textilpenna) ett tag till. Det finns dock något som ingen penna klarat av: repor från gäddtänder.

20130715_185031 20130715_19311720130718_091744

Min huvudsakliga sysselsättning är som grundskollärare på en skola här i Stockholm. En kollega har flera gånger frågat om jag inte skulle testa att bygga örhängen med det material jag använder i mitt betesbyggande. I väntan på material till en laddning beten till Sundbybergs Sportfiske, tog jag tag i saken och gjorde ett försök. Det var verkligen att ge sig ut på hal is! Tekniskt var det inte svårare än att göra beten men utseendemässigt var det värre. Jag valde att göra enkla, rena varianter och för säkerhets skull gjorde jag tre olika så att kollegan skulle ha lite att välja på. Örhängena var roliga att göra och resultatet blev helt ok. Min kollega hittade sin favorit och de andra paren rök snabbt till andra som visade intresse för att bära dom. Vem vet? Kanske blir det fler som kommer att ha fiskedon i öronen framöver?

 20130715_101107 20130715_101001

20130716_092613

Till slut kom så mitt beställda material och jag kunde börja bygga lite beten. En del efterbeställningar gjorde att jag fick avvakta med den stora beställningen och i stället tog jag mig an två beten beställda av Patrik i Stockholm. Det ena betet var ett Sf Spinnerbait 55+ i orange silikon, en färgsättning som visat sig populär.

20130715_101526

Det andra betet var utifrån en önskan om att efterlikna färgsättningen hos ett helt annat bete, en soft 4-play i färgen Real Herring. Jag använde en variant jag tidigare gjort med lyckat resultat som går ut på att binda en grund av skimrande magnumflash och sedan färgsätta med silikon. Resultatet blir en fyllig kjol med mycket blänk i vattnet. Betet är av modell Sf Spinnerbait/Flashtail 55+.

20130715_101937

Eftersom Patrik skulle komma förbi och hämta betena personligen fick han ta med sig ett gammalt Sf Spinnerbait som använts flitigt och skulle må bra av en omkjolning. En helt ny färgsättning på kjolen och lite justering av bladarm gjorde betet gott.

Skitfiske!

Jakob Fagerlund// Sf lures

Författare: jakobfagerlund

Jacob Odin Fagerlund is a 41 year old teacher. Fishing, creating lures and music are importent ingredients in life.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s