Sf lures

– custom made spinnerbaits

Spinnfluga på djupet

Lämna en kommentar

För närvarande kommer det in en del beställningar på spinnflugor i olika utföranden. Det är kul att utveckla betesbyggandet med nya varianter och få anledning att öva upp fingerfärdigheten. Jag är spinnerbaitbyggare i grunden vilket innebär att jag är van att jobba med grova material. Böja metall och binda stora flashkjolar skiljer sig en hel del från att binda en gäle av guldfasan eller binda fast ett enskilt strå svart flash i en burrig flugkropp. Jag får anledning att tänka fram nya lösningar på problem som för vana flugbindare är praxis och älskar känslan av att hitta lösningar som funkar. De första spinnflugorna jag gjorde hade ett litet ”tryne” längst fram som kom av den sista säkringen av materialet. När jag ville få en annan balans och tyngd i betena hittade jag flugskallar av XL-storlek som också dolde det lilla ”trynet”. Dessa var dock för små för att kunna träs över tuberna och lösningen blev att använda sig av en innertub. Som sagt: praxis för den vane men ett stort projekt för mig. Jag lär mig små knep hela tiden och är stolt över resultatet.

20131112_18184220131030_131234(0)20131027_10062620131024_151139

För några dagar sedan kom det in en utmanande beställning som satte fart på hjärncellerna. Flugorna skulle gå att fiska djupt och ha en vikt på runt 40 gram vilket för mig innebar ett litet dilemma. Spinnflugan har den unika egenskapen att den arbetar i vevstoppet istället för vid invevning. I rörelse är de flesta spinnflugor som pinnar i vattnet för att vid vevstoppet puffas upp och få volym genom att hårstråna i de material man använder börjar röra sig. Jag upplever att de allra flesta hugg på en spinnfluga kommer just i vevstoppet och genom att ha en mycket låg vikt i förhållande till storlek på betet går de att fiska extremt långsamt och med oändligt många vevstopp. För många ger denna kombination ett perfekt kallvattensbete men jag vill framhärda att dessa egenskaper även är utmärkta i varmt vatten, precis som ett spinnerbait går utmärkt att fiska med året om.
Dilemmat låg i hur egenskaperna hos spinnflugan skulle behållas med en viktning som omöjliggjorde svävande vevstopp. Med en nosvikt på 40 gram skulle spinnflugan sjunka som en sten och följaktligen endast tillgodogöra sig effekten av materialen vid bottenkontakten. Naturligtvis är detta inte alls dumt för fisk som jagar där nere men effekten skulle bli mest som en traditionell jigg. Betet skulle dessutom bli väldigt specialiserat för fiske just på detta sätt och området där spinnflugan är som allra effektivast, de väldigt grunda, skulle i praktiken inte gå att nå.

Efter många timmars tankeverksamhet kom jag fram till följande lösning: en traditionell spinnfluga, om än blyad till en torrvikt på runt 10-15 gram, i kombination med en lös blyrigg på runt halvmetern. Spinnflugan går att använda utan förtyngning och fungerar då precis som vanligt på grunt vatten. Med förtyngningsriggen på 40 gram sjunker betet snabbt mot botten och genom att vikten är placerad ca 50cm från flugan kommer betet att få de eftersökta svävande egenskaperna utan att nå botten direkt. Genom att, likt vid dropshotfiske, sakta släpa eller studsa vikten längs botten kommer spinnflugan i små svep att röra sig framåt och bromsas vid vevstopp. Genom att istället jigga fram vikten kommer flugan att få en upp- och nerrörelse för att sedan återigen bromsas upp en halvmeter från botten.

20131112_182012 20131112_182333 20131112_181937

Innan jag avslutar vill jag tillägga att detta är en ide’ som är oprövad. Jag tror och hoppas att den funkar och att den kan ge inspiration till nya användningsområden för spinnflugan. Jag kommer själv att testa den ordentligt om ett par veckor och återkommer med rapport. Innan dess hoppas jag att en nöjd kund återkommer med positiva resultat och en bild på sitt livs fisk med en spinnfluga i mungipan. En spinnfluga från Sf lures!

20131112_181923

Skitfiske!

Jakob Fagerlund// Sf lures

Författare: jakobfagerlund

Jacob Odin Fagerlund is a 41 year old teacher. Fishing, creating lures and music are importent ingredients in life.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s